Makan Madu Secara Terus
1. Madu bersifat asidik dan pengambilan langsung madu kedalam mulut akan rangsang enzim2 seperti amilase dan liur yang bersifat neutral untuk mengimbangi keasidan madu. Kaedah ini lebih sesuai untuk pesakit gastrik.
2. Pencernaan awal oleh enzim-enzim di mulut juga membantu mempercepatkan penyerapan madu dalam sistem pencernaan.
3. Madu mempunyai antibiotik semulajadi yang boleh membunuh mikroorganisma tidak baik didalam mulut dan tekak.
4. Madu mempunyai bahan anti-cancer yang berpotensi mencegah oral cancer.
5. Madu sensitif dengan pemanasan dan pemprosesan yang boleh merosakkan zat madu.
Oleh itu, madu wajar diambil mentah secara terus ke mulut dan bukan yang didalam bentuk kapsul atau softgel atau diproses melalui masakan atau bancuhan langsungdengan bahan lain yang boleh merosakkan sifat madu.
#honeygoldlab
#gonatural
No comments:
Post a Comment