RESEPI BROWNIES KEDUT 😍
Brownies Kedut buat makan petang-petang ni. 😋
Bawah ni cara buat Brownies Kedut step by step. Tak payah pakai mixer, kacau guna tangan je. Senang sangat nak buat 😄..
Bahan-bahan :
Bahan A. (Cairkan)
115g Pure Butter ( jenama SCS @ Tatura)
160g Dark Chocolate ( Hershey's @ Beryll's)
25g serbuk koko ( Van Houten )
Bahan B. ( Ayak bersama )
95g tepung gandum.
1 sudu teh baking powder.
Bahan C.
3 biji telur Gred A
200g gula castor
1 sudu teh esen vanilla
Kacang badam/walnut ( tak nak letak pun takpe)
Cara-cara :
1. Masukkan kesemua Bahan A dan cairkan. Boleh guna kaedah double boil atau boleh guna microwave. Bila dah cair dan sebati, ketepikan sampai sejuk @ suam-suam.
2. Dalam bekas lain, masukkan Bahan B. Pukul 3 biji telur dengan gula castor sampai sebati. Dan masukkan esen vanilla.
3. Bila Bahan A yang cair tadi dah sejuk @ suam-suam sikit, campurkan dengan Bahan B yang dipukul tadi. Kacau sebati.
4. Kemudian masukkan tepung gandum yang diayak tadi. Kacau biar sebati. Jangan kacau terlalu lama ye.
5. Lapik loyang 9" × 9" dengan baking paper. Dan tuangkan bancuhan brownies tadi & ratakan.
6. Bakar pada suhu 170celcius selama 35-40 minit bergantung pada oven memasing. Panaskan oven terlebih dahulu selama 15-20 minit.
7. Bila dah masak, keluarkan brownies dari oven dan biarkan betul-betul sejuk. Keluarkan dari loyang dan potong. SIAP.
Selamat Mencuba. Boleh share. 😍
Kredit Resepi: Sarah Subri
Like & Share
No comments:
Post a Comment