Monday, February 12, 2018

About Madu #2

Dlm madu ade 3 jenis gula yg diuji fruktose glukose n sukrose.

Cara penyimpanan madu
[2/25, 11:04 PM] ‪+60 19-966 8686‬: 3/4 hari.. setiap hari sekali kuarkan kira2 3/4 jam.. masukkan semula dlm chiller
[2/25, 11:05 PM] ‪+60 19-966 8686‬: hari ke 5 dah sesuai utk bottling ..

Tujuannya utk;

kurangkan aktif mikrob dlm madu fresh.. dlm suhu biasa.. mikrob tu terus akrif,  penapaian yg kuarkan gas

KENAPA PEMBELI NAK KENA SIMPAN MADU KELULUT DALAM PETI SEJUK?
======================================
Laaa berbuih sampai tumpah pulak madu kelulut hari ni... rosak kerr??. Semalam meletop sampai pecah botol! Power sangat madu kelulut ni.... Kerr abam penjual ni jual madu rosak??
Citernya macam ni:

1. Dalam madu ada yis, gula, dan air. Bila ada cahaya dan suhu bersesuaian, yis ini menapai dan membebaskan gas.
JADI APA MASALAHNYA?

a) GAS terhasil inilah yg membuakkan madu bila botol dibuka dan boleh juga pecahkan botol kalau tekanan tinggi sangat.

b) madu juga akan menjadi lebih masam.... tapi TIDAK ROSAK.

2. Jadi, untuk halang gas... samada kurangkan air, atau sekat yis...melalui:

a) Pemanasan madu- Tapi zat dan bakteria baik dlm madu akan mati.

b) Keringkan air dalam madu dgn double boiler- tetapi tanpa kawalan suhu yg cermat, akan beri kesan xbaik pd khasiat madu.... dan microb juga mati.

c) Penyejukan chiller (4°C) dlm botol tertutup- akn sekat aktiviti yis dan kekalkn KESEGARAN rasa madu. Cuma crystallization boleh brlaku dlm sesetengh madu kelulut spesis Thorasica.

d) Penyejukan chiller (4°C) dgn penutup botol terbuka juga boleh sekat yis dan akn kekalkn kesegaran madu malah akan turut menyejatkn air dari madu... tp klu peti sejuk dapur, aroma lauk n ayam boleh jejaskn kualiti madu.

Oleh kerana itu, PENTERNAK KELULUT TIDAK MEMANASKAN MADU DAN HANYA MENJUAL MADU MENTAH UTK ELAK KEROSAKAN ZAT MADU....

JADI .... pembeli dinasihatkan simpan madu masing2 dalam PETI SEJUK... gitueee.

Credit gambar: FB Seni Ukir Kayu Terengganu

No comments:

Post a Comment